Nabiał

sery

Nabiał to podstawowa grupa wyrobów spożywczych o wartościach odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu zajmuje szczególne miejsce w piramidzie żywienia, gdyż dostarcza do organizmu pełnowartościowe białko i szereg składników mineralnych. Zalicza się do niego mleko i wszelkie jego przetwory. Są to przede wszystkim sery, jogurty, kefiry, twarogi czy maślanki. Produkty są na tyle zróżnicowane, że spośród oferowanego przez nas szerokiego asortymentu, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Zalety produktów nabiałowych

Mleko krowie ma skład chemiczny dopasowany do potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży, gdyż zawiera większość niezbędnych dla człowieka składników odżywczych. Najważniejszymi walorami odżywczymi mleka i jego przetworów są:

  • bogata zawartość wapnia, który jest budulcem kości, zębów, nerwów – mózg, mięśni – serce oraz czynnikiem krzepliwości krwi,
  • duża zawartość białka, które buduje mięśnie i tkanki oraz transportuje tlen, CO2, witaminy, a także jest składnikiem enzymów i hormonów,
  • zawartość witaminy z grup B, A, D oraz fosforu, potasu, magnezu, cynku, jodu, fluoru,
  • zawartość łatwo przyswajalnych tłuszczy,
  • zawartość cukru mlekowego, jakim jest laktoza, która ułatwia przyswajanie wapnia,
  • korzystny wpływ na równowagę kwasową i zasadową krwi,
  • działanie antymiażdżycowe oraz antyrakotwórcze, dzięki aminokwasom siarkowym,
  • brak pustych kalorii,
  • hamowanie syntezy cholesterolu,
  • zapobieganie wrzodom żołądka,
  • ochrona nabłonka dróg oddechowych, ułatwiająca wchłanianie witamin A i E,
  • korzystny wpływ na stan zdrowia u dzieci chorych na astmę.